Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Door de stoornis aan het lymfstelsel is oedeem niet te genezen, maar met voorlichting, begeleiding en hulpmiddelen, leren we je beter met je klachten om te gaan. Binnen Paramedisch Centrum Nieuwegein worden de oedeembehandelingen verricht door een huidtherapeut.

Wanneer naar een oedeemtherapeut

Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn:

  • lymfoedeem
  • veneus oedeem
  • traumatisch oedeem
  • lipoedeem

  • Hoe ziet een behandeling er uit

    Bij de eerste afspraak vormt de huid- en oedeemtherapeut een zo volledig mogelijk beeld van je klachten en stelt na onderzoek in overleg een behandelplan op. De oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van een aantal deelbehandelingen namelijk; manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, lymftapen, lymfpress, ambulante compressietherapie, aanmeten van therapeutisch elastische kousen (TEK), instructie en begeleiding van ademhalings- en bewegingsoefeningen en leefregels.

    Hoe kom je bij de oedeemtherapeut

    Voor een oedeembehandeling is een verwijzing van huisarts of specialist nodig. Voor een afspraak bel je met het secretariaat van Paramedisch Centrum Nieuwegein.

    Beroepsorganisatie en kwaliteitsbewaking

    Wij zijn erkende huid- en oedeemtherapeuten, geregistreerd in het kwaliteitsregister èn lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH).

    Vergoeding


    Oedeemtherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars via het basispakket vergoed. Informeer bij je verzekeringsmaatschappij naar de polis voorwaarden en de hoogte van vergoeding voor de behandeling.